Titik Noktah

ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAH

## Noktah, tanda pengakhiran.##
quotesearching.com
Duduk bilik sorang sorang, mulalah pemikiran tu melayang layang. Menerawang entah ke mana padahal jasad masih berada di tempat yang sama. Melihat sekeliling, hati mulalah berbolak balik memikirkan sesuatu, membuat suatu keputusan, padahal tiada apa yang rumit untuk dibincangkan. Perasaan menjadi tunggang terbalik, mood pulak entah ke mana menghilang. Diri mengakui banyak kesalahan yang sudah dilakukan, barulah terhegeh hegeh mintak ampun dari Tuhan, Allah yang satu.

Kalau dulu kita bodoh, sering ditipu dan diperguna, kini kita bijak dalam menangani setiap masalah yang menimpa walau adakalanya kita berkemungkinan untuk mengulangi kebodohan sama yang telah dilakukan suatu ketika dahulu. Jangan gusar, membetulkan kebodohan dahulu berulang kali bukan bermakna kita bengap dalam menangani permasalahan yang timbul tetapi kita masih belum menemui jalan keluar yang sesuai. Kita tidak gagal kalau diri masih berusaha untuk memperbetulkan apa yang salah.

Kalau dulu diri penuh dengan noda, kini kembali ke pangkal jalan. Hati disimbah dengan cahaya keimanan. Diri penuh dengan keinsafan. Alhamdulillah, perangai yang buruk kini bertukar cantik. Ibu cakap, biar rupa buruk asal perangai tu cantik. Ustaz cakap, sifat dan akhlak yang ada kat dalam tu mencerminkan siapa kita. Jadinya, Percantikkan yang dalam, perkemaskan yang luar. Barulah  Daebak!

Jangan mengalah kalau selalu kalah untuk berubah. Perubahan memerlukan jangka masa yang panjang. Sangat tidak berguna kalau berubah secara drastik tapi tidak mampu untuk mengekalkan perubahan itu.Biar berubah secara perlahan asal ianya berkekalan. Biasalah kalau dah berubah tu, orang sekeliling akan boo sana, wek sini. Apa yang penting, azam tu mesti kuat, pendirian tu kena teguh. Barulah boleh nyayi lagu wonderpet tu! #eh

Tiada istilah noktah dalam hidup. Asal diri masih punya semangat untuk melakukan perubahan demi perubahan, memperbaiki setiap kelemahan pasti hidup peroleh kemenangan. Noktah itu tidak akan datang kalau kita tidak menjemputnya. Memang pengakhiran si hidup adalah kematian, tetapi itu bukan titik noktah. Setiap manusia bakal dibangkitkan kembali dan berkumpul semula kan.. Yang menjadi titik noktahnya disini ialah pintu taubat. Itu yang noktahnya, itu yang akhirnya. Berbuatlah amal kebajikan sementara masa masih ada.

~Andai diri punya kesalahan pada kalian, maafkanlah diri ini. Pasti akan mencari jalan untuk perbetulkan mana yang salah.
~Berjaya atau tidak, itu adalah pilihan bukan takdir.
~Kalau ada salah dengan apa yang tertulis kat atas tu, maaf.

P/s: Have to make an effort to end my English novel's reading.

~okay,i'm off~

No comments:

Post a Comment